Ορειβασία στα κακοτράχαλα βουνά της Παραμυθιάς - Σουλίου - Πεζοπορία σε μονοπάτια προηγούμενων αιώνων που ελκύουν κάθε επισκέπτη.  

Ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις ένα τόπο είναι να το περπατήσεις. Και για τους λάτρεις της ορεινής πεζοπορίας και για αυτούς που αναζητούν την επαφή με την φύση, η ευρύτερη περιοχή του Αχέροντα Σουλίου έχει να σας προσφέρει πολλά. Η περιοχή Αχέροντα είναι ένας τόπος ιδανικός για απόδραση και επικοινωνία με τη φύση. Ο συνδυασμός του ορεινού όγκου με την αφθονία του υδάτινου στοιχείου και της πλούσιας βλάστησης τον έχει μετατρέψει τα τελευταία χρόνια σε πραγματικό παράδεισο για τους λάτρεις της φύσης.

Η ομάδα Sarakini Group διοργανώνει αναβάσεις στις παρακάτω διαδρομές.

 

Ανάβαση.
Βαθμός Δισκολίας:Β Μέτρια
Διάρκεια ανάβασης: 1ώρα και 30 λεπτά.

 ΄Ομορφη διαδρομή από Κουμαριές, πουρνάρια, ασπάλαθοι, λαδανιές, αγριελιές, φιλλύκια κ.ά. που φύονται στις πλαγιές, ενώ κοντά στην κοίτη του ποταμού κυριαρχούν τα πλατάνια και διάσπαρτες συστάδες με ιτιές. Κοντά στη Σκάλα της Τζαβέλαινας, το ποτάμι κυλά ανάμεσα από ψηλούς κατακόρυφους βράχους. Ψηλότερα στις πλαγιές απαντούν φράξοι, γαύροι, οστριές και κατά τόπους βελανιδιές. Δέκα λεπτά μετά τη διασταύρωση το μονοπάτι περνά από δύο γέφυρες, στο σημείο όπου το Τσαγγαριώτικο ρέμα ενώνεται με τον Αχέροντα. Καθώς το μονοπάτι ανηφορίζει προς το οροπέδιο, η παρόχθια βλάστηση παραχωρεί τη θέση της σε ασφάκες, πουρνάρια και άλλα είδη των μεσογειακών θαμνότοπων. Σε αρκετά σημεία απαντά αποκλειστικά χαμηλή βλάστηση με ρίγανη, θυμάρι και ασφάκα. Η δενδρώδης βλάστηση είναι αραιή, αποτελούμενη από φιλλύκια και βελανιδιές. Το μονοπάτι καταλήγει στο Χωριό Σαμονίβα, το πρώτο από τα Σουλιωτοχώρια. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το κάστρο της Κιάφας, από το οποίο οι Σουλιώτες έλεγχαν τα περάσματα προς τα Χωριά τους. 'Άλλα ενδιαφέροντα ιστορικά μέρη στο οροπέδιο του Σουλίου είναι το μοναστήρι στο Κούγκι, τα αναπαλαιωμένα σπίτια οπλαρχηγών (όπως του Τζαβέλα και του Μπότσαρη), τα παραδοσιακά πηγάδια του οροπεδίου κλπ. Το τοπίο γύρω από τα Χωριά του Σουλίου είναι σχετικά υποβαθμισμένο, χωρίς βλάστηση και μπορεί να παρατηρήσει κανείς σποραδικά ορισμένα φρύγανα.

 
Υψόμετρο 1205 μέτρα.
Βαθμός Δισκολίας: Β
Διάρκεια ανάβασης: 1ώρα και 30 λεπτά.
Όμορφη διαδρομή με αρκετή βλάστηση από πεύκα και έλατα το μονοπάτι είναι σημαδεμένο.

 

Πεζοπορία 
Βαθμός Δισκολίας: Α
Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά.

 

Υψόμετρο 1050 μέτρα.

Βαθμός Δισκολίας: Β ανάβαση

Διάρκεια: 2 ώρες. Μονοπάτι με χαμηλή βλάστηση κυρίος από κέδρους, πουρνάρι και ασφακίδι.

Από την Παραμυθιά, μπορείτε να επιλέξετε την διαδρομή είτε μέσα από την πόλη της Παραμυθιάς είτε από την περιοχή του Κάστρου της Ελέας. Από σηματοδοτημένο μονοπάτι φτάνει κανείς στην σπηλιά του Αγίου Αρσένη. Στο εσωτερικό της σπηλιάς υπάρχει μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στην μνήμη του Αγίιου. Το συγκεκριμένο σημείο χρησιμοποιείται και ως σημείο κατασκήνωσης και προσφέρει θέα σε όλο τον κάμπο της Παραμυθιάς. Στο δεύτερο μισό της διαδρομής, αν επιλέξετε την πρώτη εναλλακτική, περνάτε από το σημείο απογείωσης των αεροπτεριστών παραπέντε του Αεραθλητικού συλλόγου Παραμυθιάς. Επιλέγοντας τη δεύτερη εναλλακτική διαδρομή εκμεταλλεύεστε την γνωριμία με την περιοχή της αρχαίας Ελέας και του Κάστρου που διασώζεται έως και σήμερα. Φτάνοντας στον Άγιο Αρσένη μπορείτε να συνεχείσετε για το χωριό Πόποβο άλλα 50 λεπτά.

 

 
Πεζοπορία

Βαθμός Δισκολίας: Α εύκολη
Διάρκεια: 2 ώρες.

Όμορφη διαδρομή με πλούσια βλάστηση από κουμαρίες, πλατάνια, πουρνάρι, πεύκο και άλλα.

 

Διάρκεια: 3 ώρες και 15 λεπτά ανάβαση και επιστροφή 2 ώρες και 10 λεπτά κατάβαση - εναλλακτική λύση από σάρες 2 ώρες.

Βαθμός Δυσκολίας : Γ΄- Δ΄ Δύσκολη - Ορειβασία

Υψόμετρο: 1658 μέτρα. Η ψηλότερη κορυφή στα Όρη της Παραμυθιάς

 

 

Πάνω Σέλλιανη - Αγία Παρασκευή - Λίβαδι

 

 

 

Αγιος Αρσένης στην οροσειρά Γκορίλας

Περισσότερα...

 

P1010141

Αγιος Αρσένης στην οροσειρά Γκορίλας

Περισσότερα...

 

 

039

 

Υψόμετρο 1640 μέτρα.
Βαθμός Δισκολίας: Γ
Διάρκεια ανάβασης: 4 ώρες.
Μονοπάτι με καλή βλάστηση από έλατα, προσεγγίζοντας την κορυφή η  βλάστηση είναι χαμηλή από κέδρους, πουρνάρι και ασφακίδι.